Toets "Enter" om naar de inhoud te gaan

CNC snijden en frezen

Adri Brand

Veel tijd en moeite wordt gestoken in de bouw van modellen, of het nu vliegtuigen, boten of auto’s zijn. De afwerking zorgt er uiteindelijk voor of het bouwproject geslaagd is en aan alle verwachtingen voldoet. Voor deze afwerking zijn vele mogelijkheden en materialen in de handel verkrijgbaar. Verschillende soorten en kleuren folies, kant en klaar stickers, maar ook gewoon verf. Meestal voldoen deze prima en kan het model de werkelijkheid zeer goed benaderen en zelfs evenaren. Soms is het echter moeilijk om net die stickers te bemachtigen die je voor jouw model nodig hebt. De kant en klaar roundels zij net even te groot of te klein, of het formaat en lettertype komt niet overeen met het origineel. Er zit dan niets anders op dan … zelf maken. Dit klinkt eenvoudiger dan het in werkelijkheid is. Strakke lijnen, juiste formaat en hoeken en natuurlijk de kleurstelling zijn zeer belangrijk. Lukt dat net niet, dan valt het resultaat veelal tegen en ga je je er op den duur steeds vaker aan ergeren.

 

In de huidige tijd, waarin steeds meer met CAD en CNC gewerkt wordt, is het gelukkig mogelijk om deze ook te gebruiken bij de afwerking van jouw model. Bijna alle denkbare vormen en lettertypes zijn mogelijk en ook het kleurenspectrum is welhaast onbeperkt. Stickers, alsook spuitmallen, kunnen gemaakt worden naar ieders wens.

Naast het CNC snijden van stickers is het CNC frezen van onderdelen een mogelijkheid die steeds vaker wordt toegepast. De vele fabriekanten van modellen maken hier gebruik van en ook een bekende Nederlandse fabrikant van modelvliegtuigen kan niet zonder deze techniek. Velen zullen al ontdekt dat CNC gefreesde onderdelen uitstekend passen en zeer mooi zijn afgewerkt. Bouwpakketten met CNC gefreesde onderdelen zijn in grote aantallen en modellen te verkrijgen, maar soms heb je voor je eigen project of reparatie van een model dat ene onderdeel nodig waarvan een gefreesde uitvoering net even het puntje op de i is voor de totale afwerking en aanzien. Natuurlijk is zelf met de hand zagen ook een goede mogelijkheid, maar als het om materialen als epoxy of koolstof plaat of zelfs dun triplex gaat, dan wordt het vaak toch al wat lastiger. Voor motorspanten, roerhorntjes of vleugelbevestigingen is frezen in zeer veel gevallen een uitkomst.

Voor zowel het CNC snijden van stickers als het frezen van onderdelen geldt voor de meeste mensen,”leuk, maar ik heb zelf die mogelijkheden niet”. Je moet dan in je kennissenkring mensen hebben die wel over deze mogelijkheden beschikken, of op zoek gaan naar mensen die dit voor jou kunnen doen. Adri Brand is een van die mensen die voor zijn hobby CNC snij en frees mogelijkheden ter beschikking heeft en deze ook ten dienste stelt van andere hobbyisten.

Interesse?

Neem contact op met Adri Brand via onderstaand formulier en vraag vrijblijvend naar de mogelijkheden of kom langs bij de maandelijks TACU ruilbeurs in Utrecht. Een Autocad (.dxf format) of Coreldraw (.CMX format) tekening is vaak al voldoende, maar ook het scannen van logo’s of andere vormen en symbolen behoort tot de mogelijkheden.
Het is wellicht goed om te weten dat er enige beperkingen zijn in de grootte van de ‘werkstukken’. Zo kan bij het snijden van stickers/spuitmaskers de breedte niet groter zijn dan ongeveer 16 cm en de lengte is maximaal 100 cm. Het frezen beperkt zich tot een breedte van 35 cm, een lengte van 50 cm en een werkhoogte van 7 cm.

Voor verdere informatie.

Contact opnemen met Adri Brand : e-mail adres is postbusbrand@gmail.com.